Tanya Saya

Disini kamu boleh bertanyakan soalan pada saya. Yang mana saya mampu menjawabnya, saya akan jawab insyaAllah.

10 replies on “Tanya Saya”

soalan awak terlalu general. form activity apa?

Perkara pertama yang perlu awak tanya pada diri sendiri, apa yang perlu ada. benda yang saya nak buat ini apa tujuannya. macam perjalanannya.

Salam Adik Jasdy,

Saya baru dan tengah nak belajar PHP, saya tengah buat satu sistem yg. simple, saya menggunakan Xampp sebagai Web server dan Dreamweaver 8 sebagai PHP.
Masalah saya, saya ada membina text box dan saya namakan “Tarikh_Terima” apabila saya mengisi tarikh, dan saya masuk pada mysql database, data pada tarikh menjadi kosong (0000 00 00). Saya telah banyak membuat search dalam internet tapi saya kurang faham. Yang saya faham ialah kita tidak dapat mengubah Date Format (yyyy-mm-dd) pada Mysql. Sekiranya tarikh saya iskan seperti didalam format mysql, maka tarikh tersebut di terima. Untuk memanipulasi tarikh dari textbox supaya user mengisi (dd-mm-yyyy) saya tidak tahu cara2. Saya berharap En Jasdy dapat membantu dalam hal ini. (sudah 3 bulan saya mencari cara2ini tapi masih belum berjumpa.) Untuk makluman En Jasdy, saya bukanlah seorang programmer, cuma saya hanyalah kelulusan sijil I.T, Umur saya pun sudah menjangkau 50th. Sebelum ini saya banyak menghasilkan program menggunakan Access 2003 dan 2007.

Sekian terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.